Strona www.swarzedz.pl

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn
Informacji Publicznej
-A  /  A+
Wysoki kontrast strony / Zwykly kontrast strony

Oficjalna strona Urzędu Miasta i Gminy w Swarzędzu
PL DE EN

Uczniowie Swarzędzkiej Jedynki we Francji

30.10.17

We wrześniu uczniowie technikum gastronomicznego w Zespole Szkół nr 1: Aleksandra Małyszka, Paulina Pieczyńska, Dominik Komasa i Kasjan Nowak  odbywali praktyki,  w restauracjach francuskich w La Rochelle, w ramach wymiany międzynarodowej ze szkołą Johannes - Selenka Schule Braunschweig oraz szkołą Lycee Hotelier La Rochelle.

W pierwszym tygodniu integracyjnym zwiedzaliśmy miasto naszego pobytu La Rochelle w zachodniej Francji w regionie Nowa Akwitania. Jest to słynny kurort, port morski i ośrodek turystyczny nad Zatoką Biskajską.  Przepiękne miasto nad samym oceanem z długimi piaszczystymi plażami oraz ogromna ilość żaglówek w porcie zrobiła na uczniach ogromne wrażenie. Zwiedzaliśmy również piękne oceanarium z wieloma gatunkami ryb z różnych zakątków świata.

W kolejnych dniach uczniowie zwiedzali hodowlę ostryg w Marennes, gdzie poznali sposób hodowli ostryg oraz mogli spróbować różne ich rodzaje, oraz fabrykę produkcji koniaku Hennessy w mieście Cognac.

Podczas pierwszego tygodnia uczniowie integrowali się  z uczniami niemieckiej szkoły szlifując język angielski i niemiecki, a na zajęciach z uczniami francuskiej szkoły mieli możliwość poznania pierwszych słów francuskich oraz zwiedzić szkołę w La Rochelle i poznać jej strukturę i funkcjonowanie.

Kolejne dwa tygodnie to praktyki w znanych francuskich restauracjach. Aleksandra i Dominik pracowali w typowo francuskiej restauracji owoców morza Les Flots. Jest to średniej wielkości restauracja z widokiem na plażę i zatokę oceanu Atlantyckiego serwująca potrawy kuchni francuskiej z wykorzystaniem różnych rodzajów ryb oraz innych skarbów morskich.

Paulina pracowała w hotelu 5* Le Richelieu Hotel Thalasso & SPA oferującym szeroki wachlarz usług gastronomicznych i dodatkowych. Kuchnia tego hotelu to bardzo wytworna i elegancka sztuka kulinarna.

Kasjan natomiast pracował w 5* hotelu Latalante położonym w Sainte Marie de Re nad samym oceanem Atlantyckim. Hotelowa restauracja znajduje się w klasyfikacji Deux Fourchette w Przewodniku Michelin i oferuje dania kuchni francuskiej na najwyższym poziomie.

Podczas praktyk we Francji uczniowie nie tylko pracowali ale również mieli możliwość poznania kultury tamtego rejonu, smaków tamtejszych potraw, praktycznego zastosowania języka obcego oraz  nawiązania nowych kontaktów. Czas ten był dla uczniów bardzo owocny - wrócili do Polski bogaci w nowe doświadczenia i przyjaźnie.

Agnieszka Wójcik